KİMYA MÜHENDİSLİĞİ

Kimyasal Reaktörler Deney Setleri
QRQC Bilgisayar Kontrollü Kimyasal Reaktörler Eğitim Sistemi
Aksesuarlar

Kimyasal reaktör, kimyasal reaksiyonun üretilebildiği bir cihazdır. Bu, eklenen maddenin kimyasal bileşiminde bir değişikliğin reaktör içinde gerçekleştiği anlamına gelir.

En iyi dönüştürme ve seçicilik elde edilecek, mümkün olan en optimal sonuçlar elde edilecek şekilde tasarlanmıştır. Gerçekleştirilen reaksiyona bağlı olarak, reaksiyon kinetiğini geliştiren bir bileşik olan katalizör içerebilirler. Bu katalizör saflaştırılmış bir enzim veya bu enzimi içeren organizma ise, o zaman biyoreaktörlerden bahsediyoruz.

Birkaç tip reaktör sınıflandırması vardır: faz sayısına (homojen ve heterojen), termal rejime (izotermal veya adiyabatik) ve işlem tipine (kesikli, sürekli veya akışlı ve yarı sürekli) bağlı olarak sayılabilir.

İşlem türüne bağlı olarak:

Sürekli. Mükemmel karışım / karıştırmalı tank reaktörü (CSTR), piston akışlı / tubüler reaktör.

Kesikli. karıştırmalı tank reaktörü (Kesikli).

Faz sayısına göre:

Homojen. Tek bir aşamalı. Sabit yatak, hareketli yatak, akışkan yatak vbg. Heterojen. Birkaç aşama. Katalitik olabilirler veya olmayabilirler. Sabit yatak ve akışkan yatak, katalitik heterojen reaktörün en yaygın örnekleridir.

Bunlar en yaygın reaktörlerdir, ancak seri halde kombine reaktörler, enzimatik katalitik reaktörler, geri dönüşüm reaktörleri'de yaygındır.

Teknolojik ilerleme göz önüne alındığında, proses simülasyon sistemlerini kullanarak kimyasal reaksiyonların kinetiğini ve reaktörlerin tasarımını incelemek mümkün olmuştur.

Çevre koruma ile bağlantılı olarak kimya endüstrisi, çevresel kısıtlamalara uyan ideal yeni malzemeler, katalizörler vb. , tasarlanmakta ve araştırılmaktadır.